În experiența mea de trainer de peste 10 ani de zile, am văzut mulți tineri care au falsul sentiment că au timp berechet. Da, într-un fel, când ai 20 și ceva de ani poți spune că încă ai timp de joacă. Că nu știi ce vrei. Că încerci o direcție sau alta. Că încă mai e timp pentru prostii. Că ai multe ocazii. Ți se pare că anii aceștia sunt un fel de repetiție generală înainte de… viața reală.

This is your life, not a dress rehearsal. – autor anonim
Asta este viața ta, nu o repetiție generală a piesei de teatru.

 

Prin această atitudine păguboasă poți însă să pierzi timp și timpi foarte importanți. Este extraordinar că ești încă (foarte) tânăr. Acum este momentul în care să devii serios, responsabil și să faci… ceea ce trebuie să faci pentru a avea succes.

 

Înțelege că succesul și esecul (personal și profesional) depind doar de tine. Desigur, există factori externi care te ajută sau care-ți pun bețe în roate. În ultimă instanță, asta este viața ta și tu ești responsabil pentru rezultatele pe care le obții. Dacă ți se pare că ești prins în viață ca într-o piesă de teatru ieftină, tu ai puterea să schimbi ceva. Nu ceilalți. Lasă-i pe alții. Ce poți face tu?

Ferește-te de oamenii toxici

Nu ai observat că veștile proaste circulă mult mai repede comparativ cu veștile bune, pozitive? Este valabil și pentru energia negativă emanată de oamenii toxici. Energia negativă a acestor oameni este foarte contagioasă. Sunt acei oameni care se plâng prea mult de orice. Ori cei care găsesc mereu nod în papură. Cei care îți arată mereu excepțiile de la regulă. Cei care se vaită de Guvern, țară, companie, criză economică. Sunt cei care găsesc în exteriorul lor motivele pentru care nu se poate.

 

Ferește-te de ei. De fapt, fugi de ei! Ei îți drenează nivelul de energie, de motivație.

 

Sunt cei care nu dau 100%. Poate dau 70% sau doar 10%. Dă tu 100%! Când își pierd vremea la birou, lasă-i în pace și fă tu ceea ce trebuie să faci. Este viața ta, nu o repetiție generală.

 

Evită să te compari cu ei. Lasă-i pe ei să își piardă timpul și să își ruineze cariera. Lasă-i să te bârfească, treci peste micile lor ironii. Lasă-i pe ei să găsească scuze. Tu focalizează-te pe soluții. Lasă-i pe ei să meargă pe calea ușoară. Tu fă ceea ce trebuie să faci pentru a obține succesul mult visat.

Asociază-te cu performerii

Vrei să fii văzut alături de cei care fac lucrurile să se-ntâmple, cei care au rezultate. Cei care știu că viața, compania, șefii sau colegii nu sunt perfecți, dar fac oricum ceea ce trebuie să facă. Află de la ei cum reușesc. Învață de la ei ce poți să faci pentru a trece la nivelul următor.

 

Mai mult, caută un mentor pe care să-l urmezi. Poate fi din companie sau dintr-o alta. Poate fi cineva din domeniul tău sau dintr-un alt domeniu (un sportiv pe care-l admiri, un antreprenor, un om de știință). Studiază-l, află cum a reușit. Cum a trecut peste provocări. Învață de la performeri și ignoră oamenii toxici.

Urmărește-ți cu atenție obiectivele

Este vorba despre viața ta aici, nu este o repetiție generală! Știi care sunt obiectivele tale? Știi de ce stai la jobul actual? Ce urmărești? Doar un salariu? Înțelege care sunt motivele care te aduc de acasă la serviciu: dezvoltarea carierei, faptul că înveți lucruri noi, dezvolți relații, ai provocări sau înțelegi cum funcționează companiile din domeniul tău de interes. Ce altceva? Ce este important pentru tine?

 

Lasă-i pe alții să se plângă, să fie negativiști și să dea vina pe alții pentru rezultatele lor slabe. Fă tu ceea ce trebuie să faci: data viitoare când îți este greu, amintește-ți de ce faci… ceea ce faci. Nimeni nu te poate motiva dacă tu nu te motivezi măcar un pic.

Pune tu primul pas

De fapt, pune-l și pe al doilea tot tu. Și pe al treilea. Lasă-i pe ceilalți, fă tu ceea ce trebuie să faci. E vorba de tine aici, de obiectivele tale, de cariera ta, de viața ta! Demonstrează că ai inițiativă, că faci lucrurile să se întâmple, că gasești soluții. Demonstrează că aduci valoare pentru compania ta pentru că, de fapt, aduci valoare pentru tine.

 

Cineva trebuie să înceapă. Acel cineva ești tu. Arată-le celorlalți că se poate!