Tablouri Sala Dale Carnegie-04

 

„Există o singură modalitate sub soare de a obține ce e mai bun dintr-o dezbatere – mai precis, să o eviți” – Dale Carnegie, Secretele Succesului

 

De cele mai multe ori, când ne aflăm în momentul începerii unei dispute cu o altă persoană, primul instinct este de a respinge părerea acesteia și de a oferi contra-argumente care vor genera, în final, o adevărată dispută. Acest tip de comportament este însă o strategie total eronată, iar aplicarea ei în situațiile conflictuale vor oferi doar satisfacția unui ego puternic, nu a unui adevărat succes. Prețul pe care îl plătim pentru a ne impune punctul de vedere este prea mare și se traduce în pierderea bunăvoinței celuilalalt și refuzul acestuia de a coopera pe viitor.

 

„Dacă te cerți și te contrazici, poți să obții o victorie, însă va fi una deșartă, pentru că nu vei câștiga niciodată bunăvoința oponentului.

 

În schimb, reprimarea primului gând, acela de a ne contrazice interlocutorul, ne poate aduce mult mai multe beneficii. Lăsându-l pe celălalt să-și termine ideea și ascultându-l cu interes, vom deschide, în cele din urmă, un dialog constructiv, în care avem oportunitatea, la rândul nostru, de a comunica ceea ce dorim. În acest mod, nu mai e loc de dispută și fiecare rămâne cu mândria neștirbită. Mai mult, strategia evitării unui dezacord de a se transforma într-o ceartă este cea mai bună alegere, întrucât „dacă există un lucru la care nu te-ai gândit, fii recunoscător că îți este supus atenției. Poate că acest dezacord este oportunitatea ta de a te corecta înainte de a face o greșeală gravă.

 

Deși este mai dificil de întreprins, ar fi benefic să ne direcționăm gândurile într-o altă direcție și să ne considerăm oponenții ca persoane care vor cu adevărat să ne ajute și care își alocă timp și resurse pentru a ne informa cu privire la un anumit aspect, ajutându-ne astfel să evoluăm.

 

Marți seară, colegii noștri, Alex, Daniela și Ana Maria au pus în scenă principiul numărul 10 al lui Dale Carnegie, arătându-le celorlalți care este cea mai bună strategie în pragul unei dispute.