În orice companie – client, securitatea rețelelor este o provocare constantă pentru administratorii noștri de sistem, care au task-ul de a supraveghea aceste rețele și de a evita orice incident sau atac din exterior.

 

Pe agenda cursului din Star Team Academy de săptămâna aceasta, s-au aflat următoarele teme de interes pentru cursanți: definiția securității  rețelelor, fazele unui atac, tipurile de atacuri, metodele de apărare și recomandările necesare.

 

Fie că ne referim la servere, stații de lucru, telefoane sau servicii în cloud, asigurarea securității rețelelor este echivalentă cu protejarea informațiilor împotriva furtului, modificărilor neautorizate sau sabotajului. În acest proces de securizare, administratorul de sistem are în vedere, de asemenea, infrastructura existentă, potențialii atacatori și atacuri, având misiunea de a păstra un echilibru între securitate-costuri-uzabilitate-performanță.

 

Tipurile de atacuri care pot afecta companiile sunt de 3 feluri și, de cele mai multe ori, consecințele acestora pot fi ireversibile: atacuri asupra parolelor, atacuri asupra sistemelor de operare/aplicațiilor, atacuri la nivel de rețea. Oricare tip de atac este periculos, de aceea este necesar să fie luate măsurile adecvate de prevenție și de apărare. Printre metodele indicate de specialiștii IT, se numără securizarea accesului în rețea, limitarea accesului la resurse, monitorizarea continuă și adoptarea unor politici clare de securitate, care să fie respectate.

 

Cursul s-a încheiat cu discuția liberă privind recomandările oferite de participanți, dar și cu o sesiune de întrebări și răspunsuri  pentru trainer, colegul nostru de la departamentul de Networking.

 

security concept  with a lock