Se anunta un 2014 interesant din punct de vedere al tehnologiei.

Am identificat cinci solutii IT care, din perspectiva mea vor avea un impact major anul viitor.

1. „Replicatoarele” pentru bauturi

In 2014 isi vor face aparitia echipamentele pentru mixat de cocktail-uri, urmate la scurt timp de cele care produc bere de diferite tipuri in fiecare casa. Daca aparatul de cafea este o prezenta cotidiana, in spaitiul de locuit isi vor face aparitia noi.

MonsieurUn replicator Star Trek pentru fiecare este Monsiuer. Acesta permite crearea de cocktail-uri folosind ca baza 8 tipuri de bauturi diferite, mixate profesional si in plus oferind utilizatorului – intocmai ca un barman virtual – sugestii de noi bauturi. Comanda bauturilor se poate face atat de pe telefon cat si de pe touch screen-ul integrat.

Brew Bot este un aparat de facut bere, creat de o echipa de entuziasti din… de unde alta parte decat… Irlanda.

 

2. Ochelari folositi pentru capturarea de imagini si afisarea de informatii

Google GlassesAsteptati-va sa vedeti aparand pe strada persoane care vor purta ochelari, nu pentru corectarea vederii si pentru a interactiona cu mediul inconjurator. Cei mai avansati sunt in acest moment ochelarii de la Google, dar foarte curand vor aparea si alte alternative, asa cum sunt Oakley Airwave.

Acesti ochelari sunt capabili de comenzi vocale, pot identifica persoane, identifica puncte de interes general si afisa informatii legate de persoane din fata accesand profilele de Facebook, Linkedin, Twitter sau pentru punctele de interes din Wikipedia. Pot afisa in timp real starea vremii, oferi informatii relativ la trafic, viteza de deplasare, informatii GPS si multe alte date utile.

3. Tricordele analizoare ale starii de sanatate si pentru analiza de continut a alimentelor

Scanado ScoutAplicatii si senzori vor colecta in timp real date despre starea de sanatate a utilizatorilor, incepand de la cele mai simple ca ritmul cardiac, temperaturii corpului, ratei respiratorii, presiunii arteriale, a stresului sau a ritmului somnului pana la analiza glicemiei in sange, analiza retinei pentru potentiale afectiuni sau analize de urina.

Analiza numarului de calorii consumate se va face prin intermediul analizoarelor de buzunar, la fel ca in Star Trek.Tell Spec

Puterea acestor informatii este relevanta atunci cand sunt corelate informatii de la milioane de utilizatori prin Big Data, urmand ca procesarea acestor informatii din bazele de date gigantice sa ofere pattern-uri care sa permita emiterea unor recomandari relevante pentru fiecare utilizator.

4. Scanare 3D si obiectele printate 3D

3D PrinterNu mai reprezinta o noutate, insa anul 2014 va fi anul in care primele obiecte printate in 3D vor ajunge in mana consumatorilor. Un model pionier care a obtinut finantare de tip crowd este Form 1.

Astfel utilizatorii se vor familiariza cu tehnologia si apoi isi vor dori sa o detina si acasa.

Imaginati-va capabilitatile tehnologiei atunci cand este folosit in completare un scanner 3D.

 

5. Ceasurile inteligente si controlul prin telefon

Smart WatchAnul 2014 va fi anul ceasurilor inteligente. Primele modele sunt de la Samsung, Sony sau de la Pebble, dar cu siguranta vor mai aparea multe alte modele sau producatori. Acestea se sincronizeaza Bluetooth cu telefonul mobil.

In plus, multe din echipamentele din casa vor incepe sa poata fi controlate prin intermediul telefonului mobil.
Se anunta un an 2014 interesant, multe solutii care au la baza tehnologia vor imbunatatii viata utilizatorilor.

Sa vorbesti despre 2014 astazi este usor. Mai greu este sa revezi acest articol la sfarsitul anului viitor. Cu toate acestea imi asum riscul si sper sa nu ma aflu in situatia sa fac “corectii” stil Radio Erevan, pe modelul Volgai negre oferite de poporul rus tovarasului Gheorghe din satul Plopeni de armata rusa, care nu era neagra era rosie, care nu era Volga era Mobra si care nu i s-a dat i s-a luat.

(prezentare facuta la Conferinta Anului Viitor in data de 07.11.2013)

Engage!