Principiul 8 al lui Dale Carnegie 

“A vorbi în termenii intereselor celeilalte persoane e rentabil pentru ambele părți”

 

În orice relație de comunicare pe care o stabilim cu altcineva, este foarte important să ne modelăm discursul și să ne comunicăm cererile din punctul de vedere al interesului celorlalți. În caz contrar, aceștia vor fi mai puțin dispuși să ne ajute în soluționarea unei probleme,  dacă vor simți că doar interesul nostru contează, iar ei nu au niciun beneficiu.

 

În relațiile noastre, dintre colegi, întotdeauna o solicitare în care punctăm exact interesul celuilalt și ce ar obține acesta dacă ne va ajuta va fi apreciată și va obține o mai bună cooperare. Timpul fiecăruia dintre noi este prețios și nimeni nu-și dorește să ofere din timpul său pentru activități neproductive.

 

Interesându-ne în mod sincer de pasiunile și interesele interlocutorului nostru, nu vom obține doar cooperarea acestuia, ci ne vom îmbogăți cunoștințele cu fiecare informație nouă aflată. Aplicarea principiului 8 este întotdeauna o bună metodă de a-i face pe oameni să devină interesați de persoana ta; în acest sens, Dale Carnegie a afirmat: “Știu că, dacă nu aș fi aflat ce îl interesează și nu încercam să îi trezesc mai întâi interesul, nu mi-ar fi fost atât de ușor să îl abordez”.

 

Pentru ilustrarea principiului 8, colegii noștri, Ștefan și Mihai, și-au arătat talentele actoricești într-o scenetă jucată în fața celorlalți.