Capacitatea de a asculta activ este întotdeauna cea mai bună metodă de a-i face pe ceilalți să se simtă importanți și de a le arăta că te interesează persoana lor.
Tuturor ne place să vorbim despre propriile preocupări, idei sau proiecte și ne dorim ca ceilalți să fie la fel de interesați de ceea ce le comunicăm. De cele mai multe ori, devenim atât de absorbiți de ceea ne povestim, încât uităm să lăsăm și interlocutorilor noștri acest privilegiu, de a vorbi despre ceea ce-i preocupă.
În Secretele Succesului, Dale Carnegie spune că fiecare om a fost înzestrat cu 2 urechi și o gură, însă, cei mai mulți le folosesc în proporție inversă – vorbesc mult mai mult decât ascultă. Într-adevăr, ascultarea devine mult mai dificil de întreprins atunci când întâlnim un prieten sau cunoscut căruia vrem să-i povestim tot ce am făcut în ultimele 3 luni și uităm să-i lăsăm și lui spațiu pentru a vorbi.
Într-o întâlnire de afaceri, avem tendința să credem că îl vom convinge pe interlocutor de calitatea serviciilor pe care dorim să i le vindem doar vorbindu-i despre acestea și spunându-i tot ce credem noi că-l interesează. În realitate, persoana căreia dorim să-i vindem ceva are alte așteptări și interese, pe care nu le putem descoperi în alt mod decât ascultând-o activ. Prin simpla ascultare a nevoilor sale, putem ajunge la un rezultat mult mai bun și putem încheia un parteneriat mult mai ușor. În acest sens, un președinte al Universității Harvard a spus că “nu există niciun secret magic al unei întâlniri de afaceri fructuoase. Atenția exclusiv acordată persoanei care îți vorbește este foarte importantă. Nimic altceva nu flatează la fel de mult.”
Al 7-lea princpiu al lui Dale Carnegie, “Fii un bun ascultător. Încurajează-i pe ceilalți să vorbească despre ei”, fost transpus, marți seara, într-o scenetă jucată de colegii noștri, Daniela, Victor și Dan.