Probabil că titlul vă sugerează că trebuie să fie ceva complicat. Ceva ce doar nivelul de cunoaștere al celor erudiți să poată atinge, ceva ce doar bătrânii înțelepți să știe și să poată să împărtășească după o viață de cunoaștere și experiență. Ceea ce doar cei foarte puternici să poată aplica.
Nu, nu, nu, e mai simplu decât credeți. E de bază. E la baza piramidei succesului, profesional și personal, a unei vieți împlinite alături de prieteni și de cei apropiați. Și oricine, dar absolut oricine poate să aplice și să își transforme în mod pozitiv întreaga viață.
Pentru că totul se rezumă la: „Să faci ceea ce spui că faci.” Atât, trebuie doar să faci ceea ce spui că faci. Să îți respecți cuvântul dat, să duci la bun sfârșit, oricât ar fi de greu ceea ce ți-ai propus.
Când faci ceea ce spui că faci, se întâmplă lucruri extraordinare:
Alegi cu grijă ceea ce îți propui să faci
Acum nu mai există varianta de a nu duce la bun sfârșit ceea ce îți propui și înainte de a spune ‘Da’ unui angajament, analizezi în amănunt, apreciezi corect efortul și timpul necesar.
La revedere obiectivelor de a slăbi 5 kg într-o lună de zile, câștigurilor financiare ușoare și proiectelor megalomanice, fără șanse de reușită.
Încrederea în forțele tale crește exponențial
Dintr-o dată, tot ceea ce îți propui, reușești, ceea ce îți dă un sentiment plăcut de învingător. Ți se pare că totul este posibil și totul devine posibil.
Începi să te respecți tu pe tine
Dispar scuzele de serviciu, mai ales faptul că nu tu, ci „ceilalți” au fost de vină. Ești un învingător.
Relațiile cu ceilalți se îmbunătățesc
Doar pentru că oamenii din jur se pot baza pe tine. Știu acum că ceea ce spui se întâmplă. Încep să aprecieze ‘nu’-urile pentru că ‘da’-urile se întâmplă și acest lucru valorează mai mult.
Devii respectat, așa cum ți-ai dorit întotdeauna
Pentru că oamenii din jur simt că sunt respectați, având alături colegi care le inspiră încredere.
Pare simplu în teorie, dar e complicat în practică? De acord, așa este, de aceea uite mai jos, din experiență, trei sfaturi suplimentare care să te ajute să faci ceea ce trebuie să faci.
1. Începe cu obiective mici
Propune-ți obiective cât se poate de ușor de realizat pentru a prinde gustul. Dacă vrei să ajungi să alergi un maraton, începe prin a alerga 100 de metri azi. Și mâine 200. Și poimâine 300. Doar crescând cu 100 de metri pe zi într-un an și un pic vei reuși să termini o cursă completă. Acum pare fezabil?
2. Concentrează-te pe reușită
Am studiat zeci de sportivi de performanță și ceea ce au în comun este că atunci când au fost tentați să renunțe s-au concentrat pe cum se vor simți când vor termina cursa și acest lucru le-a dat energie să meargă mai departe, să nu renunțe. Vizualizează reușita, imaginează-ți cum te vei simți ca învingător.
3. Nu accepta excepții
Sau scuze. Sau spune-le cum vrei, „lucruri, situații, contexte” care să îți permită să nu faci ceea ce ai spus că faci. Micile excepții – doar o prăjitură, doar astăzi, doar acum – îți fac un deserviciu enorm. Îți invalidează respectul de sine, îți strică încrederea în tine, îți creează o percepție că nu se poate.
Evită să cauți și să găsești excepții. Oricât de mici. Oricât se greu.
Știu ca nu e ușor, dar mai știu că merită. Merită pentru că așa o să ai succes. Succesul arată diferit pentru fiecare.
Doar că, până la urmă, definiția succesului poate fi redusă la un numitor comun, astfel: „să reușești să faci ceea ce îți propui”. Și, până la urmă, totul pleacă de la un singur lucru aflat acum la baza succesului tău: „Să faci ceea ce spui că faci”.