Concluziile pe care le-am extras în urma celor 2 activități din Teambuilding expuse în acest articol:
– Implicarea fiecărui membru din echipă în realizarea unui proiect îi conferă acestuia apreciere și importanță
– Distribuirea sarcinilor de la început, conform abilităților și competențelor fiecărui membru, generează cele mai bune rezultate
– Noi abilități pot fi descoperite în momentul atribuirii unor sarcini care ne scot din zona de confort
– Rezultatele excelente reprezintă suma ideilor și a eforturilor tuturor membrilor echipei
O altă activitate desfășurată în cadrul Teambuilding-ului, Egg Drop, a fost un moment distractiv și a generat o implicare și mai mare din partea membrilor echipelor, care doreau ca produsul lor să fie cel mai bun. Fiecare echipă a primit task-ul de a realiza, din resurse limitate, un sistem mecanic pentru prinderea unui ou aruncat de la 2 metri, fără ca acesta să se spargă. Realizarea acestui sistem a presupus o concentrare mai mare din partea membrilor echipei și a constituit o adevărată provocare, întrucât exista o singură încercare pentru a reuși.
Pe lângă producția propriu-zisă a sistemului, existau și componentele de denumire a produsului, realizarea descrierii acestuia și susținerea prezentării în fața celorlalți. Lipsa încrederii și a subestimării au fost din nou o tendință predominantă în rândul echipelor, practică deloc productivă pentru asigurarea succesului. În schimb, practica ideală adoptată de anumite echipe a fost împărțirea unor responsabilități clare pentru fiecare membru și implicarea sa în activități concrete: producția, denumirea, realizarea și susținerea prezentării. În urma prezentărilor, s-a remarcat eficiența acestui tipar: în interiorul unei echipe, este important ca sarcinile să fie distribuite de la început, astfel încât focusul unui membru să fie orientat în direcția potrivită și să nu existe distrageri. Bineînțeles, competențele și abilitățile pe care le deține fiecare persoană constituie un factor important în alegerea și distribuirea sarcinilor în cadrul echipei. În final, realizarea sistemelor de prindere au coagulat cele mai bune idei comunicate, iar succesul acestui proiect (niciun ou nu a fost spart în urma aruncării de la 2 metri) a fost datorat unei bune organizări și a distribuirii sarcinilor conform competențelor deținute de fiecare.
Ultima activitate din acest Teambuilding a constituit o provocare și mai mare, care a presupus folosirea talentelor regizorale și actoricești și care a provocat membrii fiecărei echipe să-și depășească limitele și să livreze rezultate în afara ariei lor de confort. Mai exact, task-ul fiecărei echipe a fost să realizeze un videoclip în care să fie prezentate serviciile și produsele companiei pe care o reprezintă.
Echipele s-au mobilizat foarte rapid, au generat o mulțime de idei și au convenit, în final, asupra unui scenariu. Pasul următor a fost filmarea scenelor, moment care a creat contextul perfect pentru a descoperi talente ale colegilor pe care nu le cunoșteam; în același timp, entuziasmul creștea pe măsură ce echipa se apropia mai mult de rezultatul final. Unii dintre ei au fost foarte buni în rolul de regizor sau de scenarist, iar alții au jucat foarte bine rolurile care le-au fost distribuite. Fără excepție, toate cele 5 videoclipuri au avut la bază idei creative, amuzante sau îndrăznețe, care au generat cele mai originale prezentări pentru serviciile unei companii. Totul a culminat cu prezentarea filmulețelor în cadrul unei adevărate ceremonii – Academy Awards.
În urma acestei activități, am învățat că putem avea rezultate excelente într-o activitate nouă, dar ceilalți să nu știe acest lucru pentru că nu a fost creat un context favorabil. În plus, în momentul desemnării sarcinilor, echipa a avut încredere în persoana aleasă pentru un anumit rol și i-a insuflat motivația necesară pentru a reuși și pentru a-și depăși limitele. De asemenea, prin acest gen de activitate, învățăm să ne respectăm unii pe ceilalți, să ascultăm toate ideile expuse și să facem eforturi egale pentru a atinge obiectivul final.
Teambuilding-ul Star Team a fost, fără îndoială, caracterizat de multă distracție și activități în care am învățat să cooperăm și să comunicăm în echipă, astfel încât să avem rezultate pe măsură. Cooperarea în interiorul echipelor, dar și competitivitatea dintre echipe au jucat un rol important în toate activitățile derulate și au insuflat doza necesară de motivație și de implicare fiecărui coleg. Scopul principal al tuturor activităților a fost să învățăm, prin jocuri și joacă că este important ca membrii unei echipe să lucreze eficient împreună, să-și aducă propria contribuție și să se ajute reciproc pentru a avea rezultate pozitive. Mai mult, în acest Teambuilding am învățat că ne putem depăși limitele și că îi putem descoperi și cunoaște mai bine pe ceilalți într-un context favorabil, pe care nu-l întâlnim la birou.
Programul nostru de Teambuilding a fost derulat de trainerul Titus Peride și Elias Consulting Group.