Nu este tocmai o știre de prima pagină că simplul obicei de a citi ne aduce beneficii majore. Sunt foarte multe cercetări făcute care arată, dincolo de orice îndoială, beneficiile multiple pe care le generează cititul unei cărți, indiferent de conținutui ei (informații de specialitate dintr-un domeniu, dezvoltare personală sau profesională ori beletristică).

 

De fapt, chiar intuitiv ne putem da ușor seama de aceste beneficii. Chiar și așa, cum găsim timp, energie și motivație să deschidem o carte când lucrăm ore multe, ducem o viață condusă de urgențe și dominată de stres și presiune? Evoluția personală și aprecierea celor din jur vin la pachet cu acumularea de cunoștințe.

 

623a5b83fff7cd7a194c10278ec64a17

Evoluție personală în doze concentrate de 6 minute

Profesioniștii de excepție, cei care sunt cei mai apreciați de manageri, înțeleg importanța acumulării de cunoștințe în domeniul lor de expertiză cât și dezvoltarea de abilități noi care să-i ajute să își crească performanțele și rezultatele.

 

Un studiu din anul 2009 realizat la Universitatea din Sussex a arătat că obiceiul de a citi este cea mai eficientă cale de a reduce stresul, fiind chiar mai eficientă decât muzica ori savurarea unei cești de ceai sau cafea. Cercetătorii au putut măsura cum cititul a relaxat, în doar 6 minute, ritmul cardiac și tensiunea musculară a celor studiați.

 

Această relaxare a corpului ne „deschide” mintea pentru a înțelege, mai ușor, noi concepte și a pune în aplicare noi soluții pentru problemele de zi cu zi de la birou (sau de acasă).

„Nici nu contează de fapt ce citești. Lăsându-te pierdut în lumea unei cărți antrenante, poți scăpa de griji și de stresul de zi cu zi și poți petrece o vreme explorând universul imaginat de autor.”
– Dr. David Lewis, unul dintre cercetătorii acestui studiu

Cititul ne face mai empatici

Un alt studiu derulat în Olanda a ajuns la o concluzie foarte interesantă: experiența cititului îți poate crește nivelul de empatie, abilitatea de a înțelege emoțiile și a interacționa la nivel emoțional cu ceilalți. Citind, putem să ne transpunem în papucii personajelor din carte la un nivel foarte profund. Acest exercițiu de imaginație ne este foarte util în comunicarea din „viața reală” când putem „păși în papucii celuilalt” pentru a-i înțelege mai bine poziția, comportamentul sau atitudinea.

Cărțile de dezvoltare personală ne pot reduce depresia

Universitatea din Glasgow a condus un studiu care a vrut să afle în ce măsură cărțile de self-help (dezvoltare personală) chiar te ajută cu ceva. Rezultatele arată că persoanele depresive participante la studiu care au citit cărți de self-help și au avut și sesiuni de suport (grupuri de susținere), au arătat niveluri ale depresiei semnificativ mai mici față de persoanele care au primit tratament anti-depresiv standard.

 

Mai mult, un alt studiu din 2013 al Universității din Manchester a arătat rezultate remarcabile chiar în cazul persoanelor cu depresii severe care au primit „tratamentul” cu cărți de self-help.

Bine bine, dar când găsesc timp și de citit?!

Foarte mulți oameni găsesc această portiță (ca să nu zic scuză): lipsa de timp. De fapt, când vine vorba de citit, nu cantitatea este atât de importantă, ci obiceiul de a citi, chiar și 15 minute, zilnic. Putem începe simplu și ușor: ne putem găsi 15 minute zilnic, chiar și la birou, pentru a citi. Sau 10 minute, ori 5 minute. Un singur articol, o singură pagină sau două. Important este să ne formăm un obicei zilnic!

 

Și încă un mic „secret”. Studii realizate în ultimii ani arată că beneficiile mai sus amintite sunt mai pronunțate în momentul în care citim cărți paperback, tipărite, nu cărți în format digital. Găsește 10-15 minute zilnic să deschizi o carte și să experientezi conținutul ei, indiferent care ar fi el.