“Nu vei avea niciodată probleme dacă recunoști că te poți înșela. Această atitudine va pune capăt tuturor disputelor și va inspira oponentul să fie la fel de corect, sincer și cu o minte la fel de deschisă ca a ta. Îl va determina să dorească să recunoască faptul că și el, la rândul lui, se poate înșela.” Secretele succesului, Dale Carnegie
A le spune oamenilor că nu au dreptate echivalează cu a le transmite că ești mult ma deștept decât ei și că ceea ce știi tu contează cel mai mult. Această atitudine este însă una greșită, care nu va reuși să schimbe părerea interlocutorului, ci îl va determina doar să contra-atace.
În general, este greu să schimbi părerea celorlalți, care au propriile valori și principii, diferite de ale noastre. Când o persoană face o afirmație despre care tu crezi că este greșită, este indicat să începi prin a spune că tu crezi altceva, dar că este posibil să te înșeli. Astfel, înterlocutorul tău nu se va simți atacat și veți putea examina împreună faptele, pentru a ajunge la o concluzie comună.
De cele mai multe ori, acceptăm cu greu adevăruri care contrazic modul nostru de a gândi, atunci când ni se transmite “nu, nu ai dreptate.” În schimb, când ceilalți sunt înțelegători și ne abordează cu tact, avem o atitudine deschisă și recunoaștem mult mai ușor că am greșit.
Marți, la Seara Dale Carnegie, colegii noștri, Daniela și Alex, au jucat o scenetă în care au arătat care sunt consecințele atunci când le spunem celorlalți că nu au dreptate și cum putem proceda pentru a obține un acord, agreat de ambele părți.