Cultura organizațională reprezintă un sistem bine definit de valori, de principii, care ajung în timp să definească adevăratul caracter al firmei. La începutul oricărei companii, aceste reguli sunt nescrise, ceea ce înseamnă pentru membrii firmei că trebuie să găsească singuri ce este bine sau ce este rău și pentru cei noi să descopere de la ”cei bătrâni” care sunt regulile companiei.

 

Companiile mature ajung să definească foarte clar aceste valori, astfel încât membrii echipei să știe foarte clar care sunt comportamentele care să le asigure succesul în organizație.

 

În majoritatea cazurilor, rezultatele bune și foarte bune sunt asociate cu capacitatea membrilor de a respecta valori și de a oferi valoare echipei din care fac parte.

Dintr-o dată realizezi că, așa cum la baza piramidei succesului profesional și personal se află angajamentul:să faci ceea ce spui că faci, așa se află și valorile, la baza oricărei culturi organizaționale bine definite.

 

Totuși, ce este și ce reprezintă conceptul de valoare?

Valoarea oferă ghidajele generale în care să acționezi. Practic, în activitatea ta, ești sigur că faci ceea ce trebuie să faci atunci când acționezi conform principiilor din acest ghid.

 

 

”Machine men, with machine minds and machine hearts! You are not machines”  Charlie Chaplin

 

 

Nu poți face reguli, procese și proceduri pentru absolut toate situațiile. Și nici nu ar fi confortabil așa. Nu lucrăm cu roboți, doar roboții au nevoie să le fie tratate toate excepțiile pentru că nu au capacitatea de a gândi. De aceea, valorile stau la baza formării profesionale și sociale ale unui angajat.

 

Cum respectăm valorile?

Valorile se respectă prin ceea ce faci, nu prin ceea ce spui. Valorile sunt mai importante decât regulile, procedurile și procesele, pentru că îți oferă un cadru în care să decizi singur într-o situație nouă sau neprevăzută. Ce fac dacă nu am o regulă într-o situație dată? acționez conform valorilor, important este ca decizia luată să fie aliniată cu acestea.

 

 

Valorile oferă direcții, un cadru despre ce înseamnă foarte bine.

 

bogdan t.

 Bogdan Tudor

CEO

Class IT Outsourcing